Pusat Panggilan Cukai Gadgetinku

Sejak 20 06 yang lalu, cukai Indonesia telah membuat kemajuan dalam bidang perkhidmatan dengan penubuhan pusat panggilan cukai.  Perkhidmatan ini dipanggil Kring Pajak yang dibentuk oleh Arahan Presiden Nombor 03 tahun 2006 mengenai Pakej Dasar Iklim Pelaburan.

Tidak dapat dinafikan bahawa kehadiran Kring Pajak sangat membantu bagi orang yang ingin bertanya segala-galanya mengenai cukai. Dengan demikiperkhidmatan ini menjadi cara pendidikan bagi orang yang masih buta terhadap cukai.

Setakat ini, masih banyak orang yang tidak mematuhi cukai, bukan kerana mereka tidak mahu membayar cukai. Hanya saja mereka tidak memahami mekanisme pembayaran dan jenis cukai yang harus mereka bayar. Walau bagaimanapun, dengan perkhidmatan ini, orang boleh bertanya dengan bebas.

Meminta melalui perkhidmatan ini juga lebih mudah dan cekap. Kerana anda tidak perlu datang ke  pejabat cukai  dan menunggu lama, hanya melalui telefon anda boleh bertanya banyak perkara secara peribadi dan eksklusif. Bila-bila masa dan di mana sahaja selagi masih dalam waktu bekerja, maka perkhidmatan ini boleh dipercayai.

Selain bertanya tentang cukai, pusat panggilan cukai melalui Tax Kring juga boleh digunakan apabila anda mengalami masalah apabila membayar cukai. Jika anda masih tidak biasa dengan perkhidmatan ini, maka kami akan menerangkannya sebagai penyelesaian kepada masalah percukaian.

Pelbagai Perkhidmatan Kring Cukai

Bentuk perkhidmatan dari pusat panggilan cukai ini  adalah usaha oleh Direktorat Jeneral Cukai (DGT) supaya percukaian di Indonesia lebih terbuka dan menyentuh semua lapisan masyarakat. Oleh itu, DGT melancarkan Kring Cukai berdasarkan Peraturan Direktorat Jeneral Cukai Nombor PER-22 / PJ / 2014.

Dengan pelancaran perkhidmatan ini, dari saat itu semua lapisan masyarakat boleh menghubungi pejabat percukaian di nombor 500200. Perkhidmatan ini menerima soalan mengenai levi pendapatan, levi nilai tambah,  bumi dan bangunan, kepada soalan mengenai pulangan cukai dan bagaimana ia dikira.

Kring Pajak menyediakan dua jenis perkhidmatan untuk anda. Perkhidmatan pertama adalah masuk yang melayani semua jenis maklumat, aduan, dan komunikasi ejen. Perkhidmatan kedua adalah perkhidmatan luar pejabat atau panggilan ejen untuk bertemu pelanggan untuk menyelesaikan masalah percukaian.

Sebagai kemajuan teknologi, anda bukan sahaja boleh menghubungi agensi cukai melalui telefon. Walau bagaimanapun, ia juga boleh dalam talian melalui laman web rasmi complaints.pajak.go.id, e-mel, atau faks. Bukan itu sahaja, sekarang anda juga boleh menghubungi ejen cukai rasmi melalui sembang langsung.

  1. Cukai Kring Dalam Talian

Perkhidmatan rasmi ini ada di sini untuk membantu perkhidmatan cukai di Indonesia, kerana perkhidmatan melalui sambungan telefon sahaja tidak mencukupi dan tidak dapat memenuhi semua keperluan masyarakat untuk perkhidmatan cukai.

Oleh itu, jeneral pendedahan direktorat menambah perkhidmatan pusat panggilan cukai ini  melalui perkhidmatan dalam talian. Ini dijangka memaksimumkan perkhidmatan cukai di Indonesia.

Untuk menikmati perkhidmatan percukaian dalam talian, anda mesti mengakses laman web pengaduan.pajak.go.id dan membuat akaun di laman web. Setelah akaun berjaya dibuat, anda boleh mendedahkan sebarang pertanyaan dan aduan mengenai cukai. Selepas itu, anda hanya perlu menunggu jawapan daripada pegawai.

  1. Sembang Langsung Cukai Kring

Kring cukai sembang langsung dibuat dengan tujuan untuk memudahkanjemputan  p mandatori untuk melaporkan penyata cukai tahunan. Di samping itu, perkhidmatan ini memberikan maklumat lain mengenai segala-galanya mengenai pungutan rasmi  dan sebarang aduan.

Dengan perkhidmatan ini, isu percukaian semakin mudah diakses dan ditanya oleh semua orang. Pendedahan maklumat cukai juga semakin mudah diakses oleh sesiapa sahaja tanpa teragak-agak.

Terutama untuk orang muda yang suka perkhidmatan sembang, kerana mereka akan malasuntuk melawat pejabat  jika hanya untuk bertanya tentang perkara asas. Walau bagaimanapun, perkara asas ini sebenarnya sangat penting untuk diketahui.

Aduan dan Perundingan Melalui Kring Cukai

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, perkhidmatan pusat panggilan cukai  boleh mengendalikan pelbagai jenis aduan dan tempat perundingan mengenai levi mandatori untuk semua warga Indonesia.  Aduan yang boleh dikemukakan termasuk:

  1. Mengenai kemudahan dan infrastruktur perkhidmatan cukai. Ini sangat biasa, kerana kadang-kadang terdapat kemudahan dan infrastruktur dalam perkhidmatan percukaian yang bermasalah. Malah, ia mengganggu keselesaan anda.
  2. Prestasi pekerja pejabat cukai. Prestasi pekerja pastinya akan menjejaskan reputasi pejabat dan jenis perkhidmatan. Lebih-lebih lagi jika dalam bidang percukaian agak sensitif.
  3. Pelanggaran kod etika dan perbuatan jenayah yang dilakukan oleh pekerja DGT. Kesalahan yang dimaksudkan boleh menjadi perbuatan jenayah. Sebagai contoh, anda telah diperas ugut oleh pekerja DGT.

Sementara itu, perundingan yang boleh anda  sampaikan melalui kring cukai adalah:

  1. Bagaimana untuk mengakses semua perkhidmatan percukaian. Ini sering berlaku kepada orang biasa dalam bidang percukaian dan mereka tidak faham bagaimana menggunakan semua perkhidmatan yang telah disediakan.
  2. Langkah-langkah pentadbiran cukai.

Kelebihan Perkhidmatan Kring Cukai

Perkhidmatan pusat panggilan cukai  bukan bersemuka ini  memberikan banyak kelebihan kepada pendeposit jika dibandingkan dengan perkhidmatan langsung secara bersemuka.  Kelebihan ini diperolehi kerana Kring Pajak mempunyai banyak kelebihan jika dibandingkan dengan perkhidmatan langsung.

Berikut adalah kelebihan yang dimiliki oleh Kring Pajak:

  1. Jimat banyak masa, kerana anda tidak perlu datang terus ke pejabat cukai dan menunggu dalam barisan untuk masa yang lama. Lebih-lebih lagi jika anda mempunyai jadual harian yang sibuk, tentu saja anda tidak mahu menghabiskan masa di pejabat cukai. Oleh itu, kehadiran Kring Cukai sangat membantu.
  2. Maklumat yang tepat kerana ia diperoleh daripada pegawai cukai rasmi, jadi semua maklumat yang diberikan dijamin tepat.
  3. Hasil pengiraan jumlah levi dijamin betul, kerana pengiraan yang dilakukan adalah mengikut peraturan yang berlaku. Ia sama jika anda melawat pejabat cukai secara peribadi.

Anugerah Antarabangsa untuk Kring Cukai untuk Tahu

Program ini adalah salah satu  perkhidmatan pusat panggilan cukai yang paling inovatif  di dunia dan mempunyai kesan besar terhadap cukai Indonesia. Ini pastinya bukan hanya omong kosong, kerana pelbagai anugerah dalam acara antarabangsa telah berjaya dimenangi oleh perkhidmatan ini.

Inovasi dari DGT ini memenangi anugerah Pusat Hubungan Terbaik yang diberikan oleh Persatuan Pusat Hubungan Indonesia pada tahun 2013. Bukan itu sahaja, selepas itu, Kring Pajak menduduki tempat pertama dalam acara Top Ranking Performers Contact Center World APAC di Singapura.

Dalam majlis ini, Kring Pajak telah dianugerahkan sebagai Perkhidmatan Pelanggan Terbaik-Kecil. Pencapaian antarabangsa seterusnya ialah  pusat panggilan cukai milik Indonesia ini memenangi Top Ranking Performers Contact Center World APAC di Las Vegas pada tahun yang sama.

Malah dalam acara ini, salah satu pasukan dari perkhidmatan percukaian berjaya mendapatkan pingat perak. Te n tu inisangat berbangga untuk Indonesia, kerana ia mempunyai perkhidmatan yang boleh dipercayai dan diiktiraf oleh dunia.

Kring Pajak dengan semua inovasi perkhidmatannya telah menjadikan rakyat Indonesia lebih prihatin terhadap cukai. Kemudahan akses dan perkhidmatan yang baik yang disediakan, tentu saja, membuat sesiapa sahaja merasa selesa untuk mengemukakan aduan dan melakukan perundingan.

Perkhidmatan pusat panggilan cukai  juga telah terbukti banyak mendidik orang ramai. Oleh itu, anda tidak perlu teragak-agak lagi untuk menghubungi Kring Pajak melalui semua platform yang ada.

Baca Juga: