Belanjahemat: Pusat Panggilan Cukai 24 Jam

Semua kemudahan kerana kemajuan teknologi kini telah menyentuh semua lapisan perintah kehidupan manusia, termasuk dalam bidang percukaian. Pusat panggilan cukai 24 jam menggunakan sembang langsung cukai, kini di sini untuk membantu pembayar cukai menangani aduan dan perundingan.

Perkhidmatan pusat panggilan cukai di Indonesia lebih dikenali sebagai Kring Pajak. Kring Pajak telah terbukti meningkatkan keterbukaan DGT dalam memberikan maklumat mengenai percukaian kepada masyarakat yang lebih luas.

Bentuk perkhidmatan ini juga telah mendapat banyak kepercayaan daripada orang ramai dan sentiasa bergantung kepada apabila mereka mempunyai pelbagai soalan mengenai cukai. Mereka juga tidak merasa bimbang tentang maklumat yang mereka dapat atau maklumat peribadi yang diberikan.

Ini kerana Kring Pajak adalah perkhidmatan rasmi di bawah naungan Pejabat Perkhidmatan Maklumat dan Aduan (KLIP) Direktorat Ketua Cukai. Oleh itu, berdasarkan semua aspek perkhidmatan ini, tidak perlu meragui kesahihannya.  Anda boleh membincangkan isu percukaian anda dengan bebas dengan pegawai perkhidmatan.

Anda boleh menimbulkan pelbagai  topik dan masalah, dari pelbagai jenis cukai kepada levi haram. Pegawai akan memberikan jawapan dan penyelesaian kepada masalah cukai anda. Di samping itu, Kring Pajak juga melayani pengiraan cukai anda dengan tepat dan tepat.

Malah, perkhidmatan ini dapat membantu proses pentadbiran cukai anda. Plus pusat panggilan cukai 24 jam menggunakan sembang langsung cukai boleh diakses oleh sesiapa sahaja, sudah tentu ia akan memudahkan semua urusan cukai di Indonesia.

Ciri Sembang Langsung untuk Cukai

Salah satu menu yang disediakan oleh Kring Pajak adalah ciri sembang langsung. Ciri sembang langsung ini adalah kejayaan yang dibuat oleh DGT dan telah memberikan kesan inovasi yang hebat. Kerana, ciri ini sangat membantu masyarakat dalam mengemukakan semua aduan dengan mudah.

Tidak seperti laman web aduan yang mengambil masa yang lama untuk membalas mesej daripada orang ramai, ciri sembang langsung ini dapat segera bertindak balas di tempat kejadian.  Maksudnya, anda boleh menghantar semua aduan dan soalan melalui ciri ini dan akan mendapat balasan terus dari pegawai yang berada dalam talian.

Masa membalas dendam untuk aduan dan soalan  anda tidak akan lama, kerana ciri sembang langsung menggunakan teknologi masa nyata seperti ciri menghantar mesej di media sosial.  Kehadiran ciri ini pastinya sangat membantu untuk komunikasi segera antara pelanggan dan pegawai.

Kerana apabila masalah itu mendesak, pelanggan tidak akan dapat menunggu. Dengan adanya pusat panggilan cukai 24 jam menggunakan sembang langsung cukai ini , ia juga membuat pembayar cukai tidak teragak-agak untuk membayar levi mandatori ini tanpa perlu bersusah payah beratur.

Ciri sembang langsung cukai itu sendiri sebenarnya diilhamkan oleh ciri serupa yang disediakan oleh syarikat permulaan dan laman web besar. Reka bentuk grafik yang selesa untuk mata dan kemudahan penggunaannya menjadikan ciri ini sebagai pilihan utama berbanding dengan jenis perkhidmatan lain.

Cara Menggunakan Ciri Sembang Langsung Cukai

Penggunaan ciri sembang langsung cukai sangat mudah dan boleh digunakan oleh sesiapa sahaja.  Anda boleh memanfaatkan ciri ini untuk bertanya tentang peraturan cukai, kadar paja k, dan aduan lain.  Berikut adalah langkah demi langkah bagaimana menggunakan ciri sembang langsung:

  1. Pergi ke Laman Web pajak.go.id

Langkah pertama yang perlu anda  lakukan untuk mengakses pusat panggilan cukai 24 jam menggunakan sembang langsung cukai adalah membuka laman web pajak.go.i d.   Anda boleh klik pada kotak.

  1. Menghubungi Kring Pajak Nombor Whatsapp

Semasa pandemik COVID-19, semua perkhidmatan cukai telah terganggu.  Ini kerana semua perkhidmatan langsung di pejabat cukai sangat terhad, dan bahkan ditutup kerana dasar protokol kesihatan.

Walaupun sudah ada perkhidmatan Kring Pajak melalui pusat panggilan, laman web dalam talian, dan sembang langsung, semua ciri ini tidak dapat menampung semua keperluan cukai rakyat Indonesia. Sebagaipenyelesaian, DGT melancarkan perkhidmatan Kring Pajak melalui Whatsapp.

Perkhidmatan yang menggunakan salah satu aplikasi pemesejan ini mempunyai jangka masa yang lebih lama dan telah terbukti sangat membantu dalam memenuhi keperluan percukaian di Indonesia. Perkhidmatan whatsapp ini juga termasuk dalam kategori ciri sembang langsung dari DGT.

  1. Masa Operasi

Untuk mendapatkan balasan dalam masa nyata, anda mesti memberi perhatian kepada waktu operasi perkhidmatan. Walaupun diramalkan dapat berkhidmat 24 jam, ia tidak memberikan perkhidmatan penuh selama 24 jam.

Kerana, waktu operasi ciri pusat panggilan cukai 24 jam menggunakan sembang langsung cukai melalui laman web hanya dari jam 8 pagi hingga 4 petang. Manakala perkhidmatan melalui whatsapp hanya dari jam 8 pagi hingga 8 malam.

Di luar waktu ini anda masih bolehmenghantar soalan dan aduan, tetapi mereka akan dijawab semasa waktu operasi. Selain daripada semua itu, anda masih akan mendapat jawapan kepada semua soalan yang telah ditanya.

  1. Mengisi Identiti

Mengisi identiti  anda adalah aspek penting ketika memulakan sembang langsung, sama ada melalui laman web atau melalui whatsapp. Sebabnya, identiti ini sangat penting untuk menjejaki maklumat yang mungkin  anda persoalkan.

Di laman web, biasanya lajur untuk mengisi data peribadi disediakan. Sementara itu, jika anda menggunakan Whatsapp, maka anda perlu menaip data peribadi anda dari format yang telah disediakan.

  1. Mulakan Sembang

Apabila ada pegawai yang bersedia untuk melayani anda, mereka akan membalas mesej data peribadi. Apabila itu datang, anda boleh segera menaikkan aduan anda dan semua yang anda mahu katakan.

Kelebihan Menggunakan Ciri Sembang Langsung Cukai

Dalam praktiknya, ciri pusat panggilan  cukai 24 jam  menggunakan sembang langsung cukai mempunyai banyak kelebihan dan sangat membantu jika dibandingkan dengan jenis perkhidmatan Tax Kring yang lain.

  1. Lebih Kos Berkesan

Ciri sembang langsung cukai telah terbukti lebih menjimatkan jika dibandingkan dengan perkhidmatan pusat panggilan cukai menggunakan talian telefon. Ini pasti kerana sembang langsung menggunakan rangkaian internet untuk mengaksesnya, sementara telefon memerlukan bayaran kredit yang agak mahal.

  1. Lebih cepat

Respons pegawai semasa melayanii live chat akan lebih cepat jika melayani aduan melalui laman web biasanya. Kerana sifat masa nyata, jadi apabila terdapat soalan dari pembayar cukai, pegawai itu akan segera membalasnya.

  1. Boleh Dilakukan Semasa Melakukan Aktiviti Lain

Walaupun menghubungi pusat   panggilan cukai  melalui talian telefon akan mendapat respons yang lebih cepat, anda mesti berada dalam  keadaan kesediaan dan tumpuan.

Tidak seperti kes dengan ciri pusat panggilan cukai 24 jam, gunakan sembang langsung cukai. Selain mendapat respons yang cepat, anda juga boleh melakukan aktiviti lain. Kerana sistem ini hanya dalam bentuk menghantar mesej.

Ciri-ciri Sembang Langsung Bayangan Undang-undang

Sembang langsung cukai yang termasuk dalam perkhidmatan Tax Kring adalah perkhidmatan rasmi yang dibuat oleh Direktorat Jeneral Cukai. Asas undang-undang untuk ciri ini ialah Peraturan Ketua Direktorat Cukai No: PER-02 / PJ / 2014 dan PER-22 / PJ / 2014. Atas dasar ini, ciri sembang langsung cukai adalah sah.

Pusat panggilan cukai 24 jam menggunakan sembang langsung cukai, adalah perkhidmatan yang sangat berguna dan membantu ramai orang untuk menjaga semua keperluan cukai mereka.

Baca Juga: