Pusat Panggilan Panin :1Suara

Panin Bank adalah salah satu bank yang sentiasa mengutamakan keselamatan transaksi pelanggannya dan menyediakan pusat panggilan panin.  Pusat panggilan dari panin bersedia untuk melayani anda pada bila-bila masa dengan cepat dan responsif.

Semakin tinggi mobiliti transaksi anda, semakin tinggi risiko keselamatan akaun akan dikompromi. Bukan rahsia lagi, jika sekarang banyak penjenayah boleh mengorek baki akaun anda apabila keselamatan saksi trantidak dijamin.

Semakin canggih teknologi, semakin canggih kejahatan di dunia ini. Ramai orang secara tidak sengaja mempunyai baki akaun mereka yang dicuri oleh penjenayah siber. Ini jelas tidak mahu dialami oleh sesiapa pun. Walau bagaimanapun, bagi pelanggan Panin, keselamatan transaksi mereka dijamin.

Walaupun suatu hari sesuatu yang tidak diingini berlaku oleh pelanggannya, dengan perkhidmatan pusat panggilan Panin  semuanya akan dikendalikan sebaik mungkin. Bagi  anda yang tidak tahu perkhidmatan pusat panggilan bank ini, maka kami akan memperkenalkannya kepada anda.

Perkhidmatan Pusat Panggilan Panin Bank

Seperti pusat panggilan yang dimiliki oleh bank lain, pusat panggilan bank panin juga memenuhi semua keperluan pelanggan. Bermula dari perkhidmatan aduan apabila sistem mempunyai masalah, aduan tentang kehilangan atm atau kad kredit, permintaan untuk menutup akaun bank atau atm, dan sebagainya.

Anda boleh menghubungi pusat panggilan bank di nombor 500678 (PSTN), 021-25155555 (IDD), atau 60678 (telefon bimbit). Ketiga-tiga nombor boleh diselaraskan dengan menghubungi mereka, menggunakan talian tetap atau telefon bimbit.

Petua untuk Mengelakkan Penipuan Melalui ATM

Setakat ini, tidak dapat dinafikan, bahawa terdapat banyak kes penipuan yang melibatkan pengguna ATM. Kebanyakan penipuan ini berlaku kerana pelanggan sangat mudah tertipu dengan daya tarikan wang tunai yang ditawarkan oleh penipu.

Walau bagaimanapun, pertama sekali pelanggan diminta untuk memindahkan sejumlah wang terlebih dahulu. Selepas itu, penipu akan melarikan diri tanpa jejak. Terdapat banyak mod penipuan lain yang perlu anda  ketahui. Bagi anda yang tidak mahu masuk ke dalam perangkap, Panin Bank mempunyai petua untuk mengelakkannya.

 1. Abaikan SMS Undian

Cara penipuan yang paling biasa dalam masyarakat bermula dengan mesej ringkas yang mengandungi cabutan tunai. Kemudian, anda diminta untuk menghantar wang kepada pengirim sms.

Jika anda menerima mesej teks sedemikian, maka lebih baik hanya mengabaikannya. Kerana, sudah pasti bahawa ia adalah penipuan atau anda juga boleh menghubungi pusat panggilan Panin.

 1. ATM Ditelan

Insiden ATM ditelan adalah sangat biasa, tetapi ternyata kes itu sebenarnya digunakan oleh sesetengah orang untuk melancarkan niat jahat mereka. Apabila anda mengalami kejadian sedemikian, anda harus sedar apabila seseorang menawarkan untuk membantu menghubungi pusat panggilan Panin melalui telefon bimbit mereka.

Adalah lebih baik untuk anda menghubungi pusat panggilan melalui telefon bimbit  anda sendiri untuk meminta menyekat kad dan memberikan maklumat mengenai lokasi mesin ATM.

 1. Objek Mencurigakan dalam Mesin ATM

Sebelum membuat transaksi di mesin ATM, anda mesti terlebih dahulu memeriksa bahawa  tiada objek pelik di sekeliling mesin. Terutama di bahagian pembaca kad. Hubungi pusat panggilan apabila anda menemui objek pelik di sekitar ATM.

Ini kerana ramai orang sengaja menyimpan peranti penggodaman kad. Jadi, baki atm anda secara automatik bergerak ke keseimbangan penjenayah.

Petua untuk Berurus niaga Menggunakan Perbankan Mudah Alih

Penggunaan perbankan mudah alih kini sangat meluas dan meningkat dari hari ke hari. Ini kerana kemudahan yang diperoleh daripada m-perbankan sangat membantu dalam semua jenis transaksi. Sama seperti ATM, perbankan mudah alih juga tidak terlepas daripada ancaman keselamatan.

Walau bagaimanapun, Panin Bank mempunyai petua untuk transaksi selamat menggunakan m-perbankan, iaitu:

 1. Memuat turun Aplikasi M-Banking dari Sumber Rasmi Panin Bank

Anda boleh memuat turun melalui kedai permainan atau appstore, tetapi ambil perhatian bahawa syarikat pembangunan mestilah dari Panin Bank. Jika bukan dari Panin Bank,  maka anda tidak cuba menggunakannya. Kerana ia sangat berisiko untuk penipuan.

Tetapi jika anda telah memuat turunnya, maka anda boleh menghubungi  pusat panggilan panin untuk menyekat akaun  anda secepat mungkin.

 1. Menggunakan Rangkaian Internet Selamat

Apabila anda ingin membuka aplikasi m-perbankan, sangat disyorkan untuk menggunakan rangkaian internet peribadi dan mempunyai sistem keselamatan yang kuat. Kerana jika tidak, akaun  anda akan sangat terdedah kepada digodam oleh orang yang tidak bertanggungjawab.  Oleh itu, sangat tidak digalakkan untuk menggunakan wi-fi awam.

 1. Menukar PIN Secara Berkala

Untuk mengukuhkan keselamatan akaun m-perbankan anda, sangat disyorkan untuk menukar PIN secara berkala. Kerana, mungkin seseorang telah meneka PIN dan melakukan sesuatu yang merugikan.

 1. Hubungi Pusat Panggilan Apabila Anda Kehilangan Telefon

Oleh kerana akaun m-perbankan anda mempunyai pi telefon, maka anda mesti menghubungi pusat panggilan untuk menyekat akaun m-perbankan.

Petua yang Selamat dari Pishing

Jenayah pishing adalah bencana yang dahsyat bagi pemegang akaun. Sebabnya, pelaku akan mengambil semua data peribadi akaun kami. Dari ID ke PIN untuk mendapatkan semula baki akaun anda.

Pishing boleh dilakukan oleh pelaku dengan membuat laman web yang sangat serupa dengan laman web asal bank destinasi. Kadang-kadang, paparan web sedemikian tidak dapat dibezakan dari sekilas. Begitu banyak orang yang tertipu. Berikut adalah petua untuk mengelakkan anda daripada mengalami pishing.

 1. Sentiasa pergi ke alamat undang-undang bank. Walaupun ia mempunyai penampilan yang sama, apabila dilihat dari alamat laman web, ia pasti akan berbeza. Untuk pelanggan Bank Panin, pastikan tapak yang anda masukkan adalah panin.co.id.
 2. Jangan berikan maklumat tentang ID dan PIN anda kepada sesiapa sahaja. Kedua-dua perkara ini adalah hak anda sepenuhnya dan sulit.
 3. Sekiranya anda mengalami Pishing, segera hubungi pusat panggilan Panin untuk menyekat atau dihantar.
 4. Jangan klik pada pautan yang mengandungi tentang cabutan bertuah dan mod penipuan lain.

Petua untuk Transaksi Selamat Melalui Perbankan Internet

Selain ATM dan perbankan mudah alih, perbankan internet juga sangat popular dan mempunyai ramai pengguna. Jenis transaksi ini juga mempunyai ancaman seperti jenis transaksi lain. Walau bagaimanapun, sudah tentu semuanya boleh dielakkan dengan melakukan petua transaksi berikut.

 1. Mengakses laman web rasmi panin ketika berurus niaga adalah kunci keselamatan yang paling penting.
 2. Semasa mengakses laman web ini, pastikan penyemak imbas anda melakukan penyulitan SSL yang ditandakan dengan penampilan padlock di bar atas. Sekiranya tidak ada imej padlock, anda harus log keluar dengan segera kerana sangat terdedah untuk menggodam akaun perbankan anda.
 3. Sebelum log masuk , anda mesti benar-benar mengenal pasti sama ada laman web yang anda masukkan betul dan membuka laman web yang diklon.
 4. Menggunakan firewall sebagai keselamatan komputer daripada gangguan penggodam atau jenayah siber.
 5. Jangan pernah menunjukkan atau memberitahu ID dan PIN kepada orang lain, meskipun orang terdekat Anda.
 6. Pasang anti-virus untuk menutup kemungkinan penggodaman atau kerosakan sistem akibat virus. Hubungi pusat panggilan Panin apabila anda sudah terdedah kepada virus.

Keselamatan semua jenis urus niaga pastinya sangat penting dan terdapat keperluan untuk jaminan dari bank. Oleh itu, Panin Bank sentiasa bersedia melalui perkhidmatan pusat panggilan Panin  untuk membantu anda.

Baca Juga: